Banner 590px

Kategorie: Aktuality, Tipy na výlet

Letní výlet do ráje „masožravců“

Každý, kdo má auto bez střechy a veterána k tomu, mi jistě dá za pravdu, že hlavně cesta je cíl. Prostě jen tak jet, kochat se (že, pane doktore…) a užívat si. I nám se zachtělo užít si. Obvykle tušíme, kam se pojede, ale tentokrát to bylo jinak. Zadání znělo: někam na západ od Prahy, někam, kde je hezky. Ráno tam a večer zpátky. A žádnou cestu nejet dvakrát. Dopadlo to na výbornou.

Plán se začal rýsovat v okamžiku, kdy jsme si vzpomněli na vodácká léta. Hospoda U Rozvědčíka v Nezabudicích (mapa č. 3) se zdála být dobrým průjezdním bodem. Dál se mělo pokračovat na Darovarský dvůr podívat se na golf a pak někam na oběd. Odbočím - SLÁVA INTERNETU! Hledal jsem nazdařbůh nějakou restauraci někde plus mínus 50 km kolem Plzně. Našel jsem! Ale popořadě...

Start výletu byl v Rudné asi v 10 hodin dopoledne. Počasí nádhera, 20 stupňů, nebe bez mráčku, dokonalost sama. První kilometry vedly do Unhoště a pak dál přes Bezděkov, Beleč, Zbečno, Křivoklát až k Rozvědčíkovi. Vozovka slušná, provoz žádný... super. Jen tak na okraj, za Unhoští je také golfové hřiště (mapa č. 2), kdyby to někoho zajímalo. První záchytný bod byl v hospodě U Rozvědčíka. Asi po hodině cesty jsme poseděli pod lípami, dali si svačinku (párek s křenem, hermelín, pivo a nepivo) a pokračovali dál.

Změna je život, takže další kilometry místo na Darovou vedly do Skryj, do míst, kam jsme jezdívali jako děti. Chatky stojí, rekreanti jsou tam taky, všechno OK.

A teď pojedeme k hlavnímu bodu programu. Už jste někdy slyšeli o vesnici Soběsuky u Nepomuku? Ne? Chyba! V Soběsukách (mapa č. 8) je rodinná restaurace s farmou, kde servírují takové steaky, že sliny se Vám budou sbíhat dřív, než tohle dočtete.
Cesta vedla přes Radnici, Břasy, Rokycany, Šťáhlavy přímo do Soběsuk. Povrch vozovky celkem v pořádku, až na pár kilometrů „tankodromu" ze Skryj do Podmokel. Další část cesty do ráje trvala asi 70 minut, pohoda, klídek...

Pokud jste vegetariáni, tenhle odstavec přeskočte. O historii rodiny Silovských si přečtěte sami, stejně tak o tom, jak začali chovat plemeno krav Angus Aberdeen, které bude na dalších řádcích v hlavní roli... doporučuji si webovky dobře nastudovat od A do Z. Na návsi v Soběsukách nemůžete přehlédnout nově zrekonstruovaný statek s penzionem a restaurací. Ve čtvrtek ve tři odpo žádný nával, ale prý bývá hlučno a není od věci si místa případně rezervovat. S přiměřeným hladem a obrovským očekáváním usedáme a objednáváme.
Asi za 10 minut to začíná: carpaccio takové, že si přejete, aby to nikdy neskončilo. Tatarský biftek z nádherného kusu zadního (lze objednat i ze svíčkové). Užíváme si, ale to hlavní teprve přijde. Rib eye steak, středně propečený, s omáčkami pepřovou, bylinkovou a úžasnou houbovou z lišek. Každé sousto berete jako svátost. Kdyby to nebylo nevhodné, talíř bych vyčistil po „kočičácku" a nechal si ho zarámovat na památku.
Lívanečky a káva jen umocňují skvělý zážitek. Pokud to doposud nebylo jasné, doporučuji všem všem všem... Maso asi umí leckterý kuchař, ale tohle maso, které žije u Šumavy a nikdy nevidělo nic než trávu, to je nepřenositelné. Geniální, skvělé, báječné...

Cesta zpátky už pak byla jen poklidnou jízdou s rozjímáním. Když o tom tak přemýšlím, po takovém obědě by se nemělo řídit, v hlavě máte jen tu CHUŤ...
Takže zrychleně: Nepomuk, Lnáře, Březnice, Rožmitál p. Třemšínem, Příbram, Trans Brdy (Pičín atd. po ukrutně hrozných silnicích), Hostomice, Skuhrov, Liteň, Karlštejn (opět s procházkou na golfu) a Rudná.

Sečteno a podtrženo: na západ od Prahy se dá jet různě, ale vždycky by to mělo vést přes Soběsuky (případně Plzeň, tam je druhá restaurace Angus Aberdeen). Krásný výlet, krásná krajina, krásný gurmánský zážitek. Šťastnou cestu a dobrou chuť!

Délka výletu: cca 260 km
Čas vč. zastávek: 8 hodin

print Formát pro tisk

Komentáře rss

Přidat komentář >

, Jen tak dál odpovědět
Tipy na výlet jsou dobrý nápad.
Bylo by hezké, kdyby se jich objevilo víc.